مهارت های نرم به ویژگی های شخصیتی و مهارت های بین فردی اشاره میکنه که بر نحوه کار یا تعامل فرد با دیگران تاثیر میذاره. اصطلاح مهارت های نرم طیف وسیعی از مهارت ها رو شامل میشه مثل کار گروهی، مدیریت زمان، همدلی و … . حتی جامعه شناس ها از اصطلاح مهارت نرم برای توصیف کردن هوش هیجانی(EQ) برخلاف ضریب هوشی(IQ) استفاده می کنن.
مهارت های نرم بیش تر از اونی که فکر می کنیم ارتباط بیش تری با افراد دارن، اون ها ویژگی های شخصیتی رو در برمی گیرن که تصمیم می گیرن فرد بر دیگران چه تاثیری بذاره و غالبا جزئی قطعی از شخصیت فرده. مهارت های سخت رو می تونیم با گذشت زمان یاد بگیریم و پیشرفت کنیم، اما برای رسیدن به مهارت های نرم کار سخت تره.
برای مثال مهارت های نرم یک پزشک که بهش نیاز داره می تونه همدلی، درک و گوش دادن فعال باشه و با به کار گیری اون ها می تونه از مهارت های سختش که همون چیزاییه که طی دوران تحصیلش یاد گرفته، استفاده کنه.
به مهارت های نرم، مهارت های افراد یا هوش هیجانی هم میگن و یا حتی توانایی برقراری ارتباط دوستانه با دیگران. این ها ویژگی های شخصی ای هستن که می تونن بر روابط، ارتباطات و تعامل با دیگران تاثیر بذارن. این مهارت ها ایجاد روابط با مردم رو آسون تر می کنه، اعتماد و اطمینان ایجاد می کنه و تیم ها رو رهبری می کنه.
وقتی که به ارتباطاتمون با افراد دیگه یک نگاه کلی بندازیم، می بینیم کم و بیش به این مهارت نیاز هست. ما هر روز از این مهارت ها استفاده می کنیم، علی الخصوص در محل کار که توسعه این مهارت ها به شما کمک می کنن تا کسب و کارتون پیشرفت کنه.
از طرف دیگه فقدان مهارت های نرم می تونه شما رو محدود کنه یا حتی به شکست کسب و کار شما منجر بشه. با توسعه رهبری، کار گروهی و توانایی های ارتباطی، می تونیم پروژه ها رو راحت تر پیش ببریم و نتایج مثبت کارهامون رو ببینیم و حتی با بهبود نحوه تعامل با دیگران بر زندگی شخصیمون اثر مثبت بذاریم.
در اصل این مهارت ها برای موفقیت ما در محل کار و زندگی شخصی ما ضرورین.
در خارج از محیط کار از مهارت های نرم مثل ارتباط برای ایجاد گروه های دوستی و ملاقات با شرکای احتمالی استفاده می کنیم.
اغلب مهارت نرم رو کم ارزش تلقی میشن و آموزش های خیلی کمتری نسبت به مهارت های سخت مثل برنامه نویسی و … برای اون ها ارائه میشه، هم چنین توسعه و بهبود مهارت های نرم گاها مشکل تر از مهارت های سخت هستن.
به نظر میرسه سازمان ها انتظار دارن که مردم نحوه رفتار در محل کار و اهمیت مهارت هایی مثل خلاقیت، برقراری ارتباط موثر و گوش دادن رو بدونن و گزارشی که از مجمع جهانی اقتصاد از آینده مشاغل نشون میده که تا سال ۲۰۲۵ توانایی حل مسئله، تفکر انتقادی خلاقیت و مدیریت از مهارت های مهم و مورد نیاز هستن.
اگه بخواییم خیلی مختصر راجع به اهمیت این مهارت توی مشاغل صحبت کنیم، باید در نظر داشته باشیم که اول از همه این مهارت ها در همه مشاغل مورد نیاز اند، به طور مثال مهارت های ارتباطی در هر موقعیت شغلی خیلی نیاز هست چه به عنوان یک پرستار و یا آرایشگر و … .
توسعه هر مهارت نرم مزایای خاص خودش رو داره مثلا در نظر بگیرید با بهبود ارتباطات شما می تونید تعامل موثرتر و بهبود در مدیریت زمان می تونه بهره وری رو افزایش بده. به علاوه در کارایی کارکنان در مسئولیت هاشون نقش پر رنگی داره که در جهت رسیدن به اهداف شرکت هم کمک می کنه.
برای اینکه یک کسب و کار عملکرد موثرتری داشته باشه افراد باید با تمرین مهارت کار گروهی برای دستیابی به یک هدف مشترک با هم دیگه کار کنن.
مهارت های نرم به آماده سازی کارکنان برای موقعیت های رهبری کمک می کنه چون مهارت های خاصی مثل گوش دادن فعال، همدلی و … به شدت مورد نیاز هست و خود به خود به بهتر کردن و پیشرفت رهبری کمک می کنه.
در مورد مهارت ارتباط در نظر بگیرید که اگه ارتباطات موثری بین کارکنان توی یک محل کار داشته باشیم در راستای برآورده شدن اهداف شرکت کمک قابل توجهی می کنه.
تا اینجا رسیدیم به اینکه برای موفقیت در کسب و کار مهارت های نرم ارزشمند هستن ولی آخه چرا این قدر مهمن؟ برای جواب به این سوال می توینم در نظر بگیریم که کارفرمایان اهمیت زیادی برای مهارت ها نرم در جهت بهبود کسب و کار خودشون در نظر گرفتن، بنابراین باید برامون مهم باشه که یادگیری و تقویت مهارت های نرم رو جزء الویت هامون در نظر بگیریم و پس با داشتن اون ها به شما در جهت موفقیت در یک سازمان و یا یک موقعیت خاص کمک می کنن.
خلاصه وار و جمع بندی بخوام بگم، مهارت های نرم بخش مهمی از بهبود توانایی فرد در کار با دیگران هست و می تونه تاثیر مثبتی بر پیشرفت شغلی شما داشته باشه. اگر صاحب مشاغل کوچیک هستین یا خوداشتغال، مهارت های نرم می تونه به شما در پیدا کردن، جذب و حفظ مشتری کمک کنه. از طرف دیگه فقدان مهارت های نرم می تونه پتانسیل شما رو محدود کنه.