مدیریت منابع انسانی

مدیر منابع انسانی چرا؟

List of Competency Based Interview Questions - مدیر منابع انسانی چرا؟

در مورد منابع انسانی و نحوه پیدایشش و اینکه تاریخچه شون چیه خوندیم و دیدیم که افرادی که در گذشته فقط زور بازو شون برای کارفرما مهم بود، چجوری به تدریج اهمیت بیشتری پیدا کردند و شدند یکی از مهم ترین منابعی که مدیر در اختیار داره واسه رسیدن به اهدافش.

اما یادمون نره یکی از سخت ترین کارها در این راستا پیدا کردن منابع انسانی خوبه؛ افرادی که بتونن هم سو و هم جهت با مدیر سازمان و کارآفرین باشن؛ افرادی که بتونیم باهاشون آرمان های مشترک داشته باشیم.

سرمایه های انسانی مثل الماس میمونن؛ شما دیدین کسی رو که از داشتن الماس هاش ناراحت باشه؟

منابع انسانی هم به عنوان سرمایه باید جوری باشن که ما به عنوان مدیر دوست داشته باشیم این افراد برامون کار کنن نه اینکه مدام بگیم: ای خدا کی میشه از شر فلان آدم راحت بشم؟

مثل این میمونه که بخواییم بگیم کی میشه من از شر الماس هام راحت بشم! واقعا مضحکه دیگه پس خیلی باید حواسمون رو تو انتخاب افراد جمع کنیم.

قبلا خیلی بیشتر و امروزه کمتر، انتخاب منابع انسانی با خود موسس شرکت، مدیر مجموعه یا مدیر عامل و … بود. اما کم کم با بوجود اومدن اداره کار، وضع قوانین مربوط به نیروی کار و اینجور مسائل به بار مسئولیت های مدیران و دغدغه هاشون کلی اضافه شد.

مثلا با شکایت پرسنل و بعد مراجعه مدیران به اداره کار و کارهایی از این قبیل بود که ضرورت وجود فردی به عنوان مدیر منابع انسانی حس شد. رو همین حساب اکثر مدیران افرادی رو به عنوان مدیران منابع انسانی یا  Human Resources Management و یا HRM انتخاب کردند که بتونه همه این وظایف رو انجام بده و یه باری از رو دوش مدیران عالی برداره.

یه ضرب المثلی هست که میگه «و خداوند چین را آفرید و چین بقیه جهان را…» این جمله دقیقا مصداق بارز مدیر منابع انسانیه به این صورت که مدیر منابع انسانی ساخته شد و بعد کل سازمان رو بوجود آورد.

اگر مدیران عالی بتونن در وهله اول همچین شخصی رو پیدا کنن که بتونن همه کارهای مربوط به منابع انسانی رو بهش موکول کنن اونوقت خیلی از بار مسئولیت هاشون کم میشه و وقت بیشتری دارند برای کارهای اصلیشون.

تعریف مدیر منابع انسانی(سایت متمم)

واحد مدیریت منابع انسانی قرار است کمک کند تا سازمان، در افق زمانی بلند مدت، با کمترین هزینه، حداکثر کارایی را از کارکنان برای حرکت در راستای اهداف استراتژیک سازمان، کسب نماید.

وظایف مدیر منابع انسانی

بعضی از افراد فکر میکنن وظیفه مدیر منابع انسانی فقط چک کردن ورود و خروج سایر پرسنله و وظیفه خاص دیگه ای ندارن اما از مهم ترین وظایف مدیر منابع انسانی میتونیم به استخدام، آموزش و توسعه، ارزیابی عملکرد و پاداش و جزا اشاره کنیم که هرکدوم از اینها کلی پیچیدگی و سختی و زیرمجموعه دارن.

این سایت وظایف مدیران منابع انسانی در استخدام، آماده‌سازی، پرداخت حقوق، رضایت شغلی، انگیزه‌بخشی، افزایش حس تعلق و مشارکت در سازمان، مدیریت، پیشرفت، و حفظ کارمندان و .. میبینه و میگه اما اینجوری نیست که تمام و کمال این وظایف رو به مدیر منابع انسانی بسپاریم

100درصد تصمیم گیری با اون شخص باشه بلکه مدیران و سرپرست های هر قسمت هم میتونن اعمال نظر کنند و یا به صورت گروهی کار رو پیش ببرند.

در طول زمان، نقش مدیریت منابع انسانی گسترش پیدا کرده و تغییراتی بوجود اومده که از دیدگاه دکتر دِیو اولریش، استاد دانشگاه میشیگان، پیرو این تغییرات، سه نقش اساسی برای یک تیم منابع انسانی در نظر گرفته شده:

شریک استراتژیک، مدافع کارمند و قهرمان تغییر. اولریش معتقده نقش اصلی تیم مدیریت اضافه کردن ارزش به کسب و کار است (حالا به هر نحو ممکن).

نویسنده این سایت یکی از وظایف اصلی مدیران منابع انسانی رو تسهیل ارتباط بین کارمندان و مدیریت میدونه.

از اونجایی که ما گفتیم منابع انسانی مهم ترین منبعی است که در اختیار مدیر قرار میگیره و میتونه به صورت مستقیم عامل شکست یا پیروزی باشه،

هم با ما هم نظره و رو همین حساب میگه که مدیر منابع انسانی خیلی نقش مهم و پر رنگی داره و میتونه با مدیریت خوب و حرفه‌ایش، موجب رشد دائم سازمان بشه جوری که هم کارفرما و هم کارمندان از این بابت سود ببرن.

چندتا از وظایف مدیر منابع انسانی:

1- استخدام: برای این کار اول باید نیاز های شرکت شناسایی بشه و بعد بریم سراغ پیدا کردن استعداد افراد در اون زمینه مورد نظر.

2- آموزش: بعد از استخدام فرد مورد نظر حالا باید به نیروی تازه کاری که بهمون اضافه شده، آموزش هایی داده بشه که با نوع کار آشنا بشه، با هدف های سازمان آشنا بشه و بتونه زمام امور رو بدست بگیره.

3- پیشرفت: باید مهارت ها و علایق نیروها به خوبی شناسایی بشه و کاری کنیم که باعث پیشرفت افراد و در نهایت پیشرفت سازمان بشه.

4- ارزیابی: مدیر منابع انسانی باید سعی کنه مدام پرسنل رو ارزیابی کنه. این کار علاوه بر اینکه نشون میده آیا نیرو به درستی انتخاب شده یا نه، باعث میشه تا افراد بهتر کار کنند چون میدونن که مدام در حال ارزیابی شدن هستند.

5- حفظ فرهنگ محیط کار: مدیر منابع انسانی باید محیطی رو برای پرسنل فراهم کنه که افراد بتونن اونجا آرامش داشته باشن و به دور از هر تنش و استرسی به کارشون برسن و خیلی مهمه جو ارتباطی خوبی بین پرسنل برقرار باشه.

و کلی موارد دیگه مثل: حل اختلافات، ارتباط با کارمندان، تعیین پاداش ها و تشویق ها، سازماندهی و در آخر مدیریت تمامی این موارد.

تعریف دیگری

در واقع این کلمات رو تک تک معنی کردیم و ترکیب اونها رو با هم آوردیم:

انسان: نیروی کار ماهر در یک سازمان

منابع: اشاره به محدود بودن و یا کم بودن دارد.

مدیریت: استفاده بهینه از منابع

با قرار دادن این تعاریف کنار همدیگه میتونیم به خوبی به معنی آن پی ببریم؛ چگونگی استفاده بهینه از نیروی کار با وجود محدود بودنش برای دستیابی به اهداف سازمان

در نهایت

قبلا در مورد مهم بودن این موضوع صحبت کرده بودیم. اگر مثالمون رو یادتون باشه، منابع انسانی رو هم سفر هایی در نظر گرفته بودیم که قرار بود باهاشون بریم مسافرت.

حالا این هم سفرهای ما هرچقدر بهتر، سفر بهتر و برعکس. از طرفی اینکه بتونیم کاری کنیم که اونها خوش سفر باشن، بستگی به لیدر برنامه داره که بتونه با برنامه ریزی های خوبی که داره دل مسافرا رو بدست بیاره و اونا رو خوشحال نگه داره. وقتی افراد رضایتشون جلب بشه، همیشه راحت تر با مسائل کنار میان، حتی با مسائل خیلی سخت و پیچیده.

توی سازمان هم همینطوره… مدیر منابع انسانی اگر بتونه با مجموعه فعالیت هاش کاری کنه که پرسنل راضی باشن، قطعا بازخور خوبی بوجود میاد و سازمان کارش رو به خوبی پیش میبره و با سرعت مطمئنه به سمت مقصد حرکت میکنیم و برعکس این قضیه هم ممکنه. افرادی که کوچکترین ناراحتی ای داشته باشن، روی کل لایف استایلشون احتمالا تاثیر میذاره و در نتیجه….

اینجا هم کم و بیش دیدگاه های مختلف رو دیدم. در گذشته افرادی که به اصطلاح مدیران منابع انسانی بودند، یجورایی فقط نقششون استخدام و اخراج منابع بود اما این نقش به تدریج پر رنگ و پر رنگ تر شد تا جایی که امروزه بهش میگیم یکی از مهم ترین نقش های سازمان.

دلیلش میتونه این باشه که طبق بررسی‌ها و تحقیقات، ۸۰٪ دارایی‌های هر شرکت و سازمانی، نیروی انسانی آن است؛ و این عدد مهم‌ترین دلیل برای تقویت بخش مدیریت منابع انسانی شرکت محسوب می‌شه.

برای ساختن یک تیم حرفه‌ای، علاوه بر اینکه باید افراد حرفه ای رو استخدام کنیم، باید اونها را به‌صورت حرفه‌ای هم اداره کنیم.

به‌طور خلاصه، نقش این مدیر، حفظ قانون در شرکت و در بین کارمندان است که همین امر موجب جذب و حفظ استعدادهای برتر می‌شود.

درباره‌ی محمد رازه

همچنین ببینید

موانع تصمیم گیری

تصمیم گیری و موانع آن

ما مدام در حال تصمیم‌ گیری هستیم. تصمیمات ریز و درشت؛ از تصمیم گیری برای …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.