به گزارش روابط عمومی گروه پیشگامان، محمدرضا زاهدی کارشناس حوزه سلامت و پزشکی و مدیر عامل گروه پیشگامان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، درخصوص بحران خودکشی و مرگ پزشکان جوان گفت: مشکل از جایی شروع میشود که من بهعنوان دانش آموز مسیر پزشک شدن را برای رسیدن به آمال و آرزوهایم انتخاب و وقتی که وارد دانشکده و جامعه میشوم کمکم بتی که برایم ساختهاند، میشکند و بهرهکشی نظام سلامت چیزی است که با آن روبهرو میشوم. از طرفی در محیط بیمارستان نیز کارمند، پرستار و … زور میگویند. همچنین نظام سلامت من دانشجوی پزشکی را به عنوان یک سرباز میبیند سربازی که باید در خط مقدم سلامت بجنگد، سکوت کند و شیفتهای سنگین را داشته باشد این درحالی است که حقوق مناسبی نیز دریافت نمیکند.
این کارشناس حوزه سلامت با اشاره به خودکشی اخیر یکی از پزشکان جوان، افزود: خودکشی او به دلیل بیماری، شیفتهای سنگین و عدم قبول همکاران در جابجایی شیفت و دلایل موجود دیگر در این حوزه بوده است. فضای ناامیدانه، فشار کاری زیاد، حمایت نشدن و منابع و منافع کم از دلایل اصلی افسردگی و اقدام به خودکشی پزشکان و دانشجویان پزشکی است. نیاز است تا موضوع خودکشی پزشکان و دانشجویان پزشکی آسیب شناسی شود درحالی که وزارت بهداشت به صراحت نمیپذیرد که انها خودکشی کردهاند. به گفته کارشناسان یک پزشک تا زمان پایان دروس خود بیش از ۲ میلیارد تومان هزینه برای دولت به همراه دارد درصورتی که نظام سلامت درحال از دست دان سربازان خود است و خود دارد آنها را میکشد.
زاهدی ادامه داد: این دانشجویان اغلب امکان معاشرت با دیگران را پیدا نمیکنند و دوستان محدودی دارند و از خانوادههای خود نیز دور هستند. چه بسا در دوران اینترنی خود افسرده شده و زمانی که وارد مقطع تخصصی میشوند این افسردگی خطرناکتر میشود. زیرا میبیند بسیاری از دوستان دوره مدرسهاش که شاید بهره هوشی پایینتری نسبت به او داشتهاند به کسبوکار و درآمد خوبی دست یافتهاند، اما آنها همچنان باید به تحصیل بپردازند، بنابراین به آینده کاری خود و چالشهای مجوزی و کسبوکاریاش فکر میکند و میبیند که چیزی نبوده که همواره در رویاهای خود داشته است در نتیجه تهی میشود.
کارشناس حوزه سلامت و پزشکی با اشاره به کارزار «درخواست دانشجویان رشتههای پزشکی و جوانپزشکان از دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور منتخب مردم ایران» گفت: از ۵۰ هزار دانشجوی پزشکی فقط ۵ هزار نفر این کارزار را امضا کردهاند، چون این دانشجویان هیچ امیدی به بهبود اوضاع کاری خود ندارند.
وی با بیان اینکه عدم وجود بازنشستگی برای پزشکان چالش مهم بعدی است، افزود: پزشکان قدیمی جای پزشکان جوان را گرفتهاند و چه بسا امتیازات بیشتری نیز نسبت به جوانان دارند. متاسفانه درخصوص پزشکان مسئله بازنشستگی وجود ندارد و یک پزشک بعد از ورود به کادر درمان تا زمانی که فوت نکند از این سیستم خارج و بازنشست نمیشود. به همین دلیل اغلب جوانان به روستاها یا مناطق محروم یا بیمارستانها میروند و حقوق آنچنانی نیز دریافت نمیکنند؛ بنابراین با امید از دست رفته خود روبهرو میشوند درنتیجه تحت فشار اقدام به مهاجرت و بعضا خودکشی میکنند. نیاز است تا فضای طبابت پزشکی و کسب وکار سلامت را کمی بازتر کرده و امتیازات بخصوص را برداریم و به عهده خود مردم بگذاریم تا انتخاب کنند که به پزشک جوان یا مسنتر مراجعه کنند.
زاهدی درپایان با اشاره به تعرفه گذاری قیمت نیز گفت: دولت به دلیل اینکه تعرفه خدمات دولتی را پایین نگه دارد تعرفه خدمات خصوصی را نیز پایین نگه میآورد تا پزشکی که میتواند در محیط بیرون از بیمارستان دولتی فعالیت کند به دلیل تعرفههای پایین و چالشهای متعدد پیش روی خود در اخذ مجوزات لازم منصرف شده و در مراکز درمانی بماند.